ADELAARSHORST – Iedereen wil heden ten dage geassocieerd worden met Go Ahead Eagles. Logisch, want Deventer maakt zich op voor de bekerfinale tegen AZ op Tweede Paasdag, 21 april a.s. Iedereen doopt zich maar wat graag onder in het succesverhaal van de eredivisionist, die bovendien al weken met aantrekkelijk voetbal stevig op positie 7 in de competitie staat. De blik is naar boven en op Europa gericht.
De timing van de sponsorcommissie van SV Schalkhaar kon niet beter zijn dan zaterdag 5 april jl., daags voorafgaand aan het treffen thuis met FC Utrecht. Ruim tachtig sponsoren en Vrienden van SV Schalkhaar bezochten de Adelaarshorst, alwaar ze welkom werden geheten door Frans Haarman en oud-Eagle speler Sjors Brugge.
600.000 luciferstokjes
De nieuwsgierige groep werd in tweeën gesplitst voor een rondleiding door en om het stadion. Hiervoor werd twee uur uitgetrokken, wat menigeen vooraf de wenkbrauwen deed fronsen. Twee uur voor een rondleiding in een stadion? Is dat niet een beetje veel van het goede? Het tegendeel bleek waar, want de rondleiding voerde langs de nieuwe skyboxen, de nieuwe bestuurskamer, de persruimte met in een vitrine een maquette van de Adelaarshorst gebouwd uit maar liefst 600.000 luciferstokjes.
Verder ging de tour. Langs het standbeeld van keeperlegende Leo Halle, een opgang op de Leo Halle tribune, het uitvak, de Memorial Garden en niet in de laatste plaats de catacomben, met een kijkje in de kleedkamer van Kowet. Voor rechtgeaarde Eagles supporters was dit toch wel een ultieme beloning.
De wedstrijdkleding ligt klaar
Iedere speler heeft zijn eigen plek. Op de bankjes lag de wedstrijdkleding voor het duel tegen FC Utrecht al klaar. In de groep onder leiding van gids Stefan was het klaarblijkelijk verboden om foto’s te maken in de kleedkamer. Voor gids Matthijs was dat gelukkig geen probleem. Duidelijk was in ieder geval dat Finn Stokkers geen onderdeel uitmaakt van de wedstrijdselectie. Zijn wedstrijdkleding ontbrak.
Home of Football
Twee uur later vond de hereniging plaats in de Grolsch lounge. Voor zover dat nog niet het geval was, was iedereen overtuigd van de mystiek die rond Go Ahead Eagles hangt. Een ‘Home of Football’, maar bovenal een ‘Home of People’. Een plek waar mensen elkaar ontmoeten. Momenten van geluk en verdriet met elkaar vieren en delen. Een club die haar historie en haar plek in een volksbuurt koestert. Voor menigeen een mooi moment om herinneringen uit de rijke rood-gele geschiedenis op te halen.
Mijn opa was Schalkhaarder
Awel, het was tijd voor een quiz ‘petje op, petje af’, waarbij gids Stefan de kennis over Kowet toetste. Dat deed hij overigens niet eerder nadat hij de documentaire ‘Mijn opa was Schalkhaarder’ aanprees, die hij samen met zijn zoon Wouter heeft gemaakt. Ben je geïnteresseerd in de geschiedenis van Schalkhaar ten tijde van de Tweede Wereldoorlog? Ga die documentaire kijken in Mimik en ontdek waarom niet iedereen positieve associaties heeft met Schalkhaar.