Om te beginnen willen we je namens de Commissie Voetbal bedanken, maar vooral namens de spelers van jouw team. Welkom bij voetbalvereniging SV Schalkhaar en hartelijke dank voor je bereidheid om dit seizoen de rol van leider of trainer op je te nemen. Zonder leiders en trainers kunnen de jeugdspelers immers niet voetballen.
Om jou te helpen zo snel mogelijk te wennen aan je functie en er daardoor des te eerder veel plezier aan te beleven, is in opdracht van de Commissie Voetbal van SV Schalkhaar deze handleiding samengesteld. Wij geven je de informatie die je nodig hebt om de taken en verantwoordelijkheden die bij je functie horen, goed te kunnen uitvoeren. Uiteraard is deze handleiding niet volledig. Er zullen zich altijd situaties voordoen die niet beschreven staan. Daarom: heb je vragen, opmerkingen, ideeën of klachten, blijf er niet mee rondlopen, maar neem even contact op met de betreffende jeugdfunctionaris (meestal je ‘eigen’ leeftijdscoördinator). In deze handleiding vind je alle jeugdfuncties op een rijtje. De bijbehorende namen en telefoonnummers kun je vinden in de presentatiegids, uitgave augustus/september 2014 en anders op onze website http://www.svschalkhaar.nl.
Wij hopen dat je veel zult hebben aan de informatie in deze handleiding en wensen jou en je team veel sportief voetbalplezier.
Je vertegenwoordigt SV Schalkhaar.
Waar gehakt wordt vallen spaanders, dus ook door vrijwilligers die zich bezighouden met het jeugdvoetbal. Het is dan ook logisch dat er in het vuur van een wedstrijd wel eens momenten zijn dat je het niet eens bent met de beslissing van bijvoorbeeld een scheidsrechter of met het gedrag van de tegenstander. Zorg er dan altijd voor dat je je weet te beheersen. Loop niet weg, ga niet schreeuwen of schelden, maar blijf rustig, accepteer een in je ogen wellicht foute beslissing of tracht zaken rustig te bespreken.
Indien je wegloopt krijg je, zeker bij zaken die aan de KNVB gemeld worden, automatisch de Zwarte Piet toebedeeld, breng je jezelf, het team en SV Schalkhaar in diskrediet en loopt de vereniging een reële kans op een boete.
Mocht zich dit toch voordoen overleg dan met leeftijdcoördinator/Commissie Voetbal hoe te handelen.
Blijf dus altijd kalm, accepteer een andere zienswijze, loop nooit weg en houdt het gezellig. Wees een waardig en aardig vertegenwoordiger van SV Schalkhaar bij uit- en thuiswedstrijden. Handleiding Kader Jeugd SV Schalkhaar
Commissie Voetbal SV Schalkhaar
De Commissie Voetbal legt het accent op die activiteiten, die zoveel mogelijk een afspiegeling zijn van de doelgroepen waarop het voetbal binnen SV Schalkhaar zich richt. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen selectievoetbal en breedtesport. Door zich te richten op beide vormen kan het beste worden ingespeeld op de behoeften van de verschillende doelgroepen en kan specifieke deskundigheid en ervaring op die doelgroepen worden ingezet. Dit heeft geleid tot de volgende structuur (organogram):
Voorzitter commissie voetbal Voetbaltechnische Zaken Breedtesport Faciliteiten Voetbaltechnische Zaken Selectie technische commissie (keepers) trainers teams senioren selectie leiders teams senioren selectie opleidingen (keepers) trainers teams jeugd selectie leiders teams jeugd selectie jeugd leeftijds-coördinatoren (keepers) trainers teams jeugd breedtesport leiders teams jeugd breedtesport senioren leiders teams senioren breedtesport Structuur commissie voetbal verzorging team verzorging materialen & kleding team materialen team kleding arbitrage scheidsrechters-coördinatoren scheidsrechters wedstrijd secretariaat wedstrijd-secretaris trainings-planner
Het jeugdbeleid
De jeugdafdeling* van SV Schalkhaar heeft inmiddels ongeveer 700 jeugdleden, van 5 tot en met 18 jaar, van Mini’s & F-pupillen tot en met A-junioren, jongens en meisjes.
Om bij onze vereniging de jeugdorganisatie en de jeugdvoetbalopleiding goed te laten verlopen, zijn kaders en richtlijnen onmisbaar. De richtlijnen voor het voetbaltechnische gebeuren binnen SV Schalkhaar staan beschreven in het Technisch Opleidings Plan (TOP) , wat steeds wordt aangepast aan de geldende (spel)opvattingen binnen de vereniging.
* In deze notitie wordt onder jeugd zowel de jeugd als de pupillen verstaan (A, B, C jeugd en D, E, F en Mini pupillen)
De organisatie rondom de jeugd
SV Schalkhaar kent voor de jeugd de volgende functies:
Hoofd Opleidingen: het Hoofd Opleidingen is verantwoordelijk voor het formuleren, communiceren en uitvoeren van het voetbaltechnisch deel van het jeugdbeleid. Handleiding Kader Jeugd SV Schalkhaar
Tevens is hij verantwoordelijk voor de samenstelling van het technisch jeugdkader voor de selectieteams. Hij is aanspreekpunt voor de trainers en zorgt voor het vinden van trainers voor de selectieteams.
Lid van de Technische Commissie: is verantwoordelijk voor voetbaltechnische zaken aangaande de senioren en jeugdselectieteams. Daarmee is de jeugd ook op voetbaltechnisch vlak op het juiste niveau vertegenwoordigd.
Coördinator Jeugd Breedtesport: Aangezien de jeugdafdeling groot is wordt deze functie gesplitst. Er is een Coördinator Jeugd voor ABC en een Coördinator Jeugd voor DEFM. Zij zijn aanspreekpunt voor de desbetreffende leeftijdscoördinatoren en vertegenwoordigen hen in de Commissie Voetbal. Zij richten zich op de breedtesport. Zij hebben ook periodiek overleg met de leeftijdscoördinatoren.
Leeftijdscoördinator: Elke leeftijdscategorie kent een aparte coördinator. Deze coördinator is verantwoordelijk voor alle organisatorische aspecten met betrekking tot de teams en eerste aanspreekpunt voor leiders en spelers Hij zorgt voor het vinden van leiders voor alle teams in de leeftijdscategorie en trainers voor de niet selectie teams. Hij zorgt voor het indelen van de teams voor het volgende seizoen en stemt dat af met het hoofd opleidingen als het gaat om selectieteams. Periodiek vindt er overleg plaats tussen de coördinator en de leiders en trainers van de desbetreffende leeftijdscategorie.
Wedstrijdsecretaris: Voor de jeugd is er een wedstrijdsecretaris. De wedstrijdsecretaris zorgt voor het inplannen van oefenwedstrijden, verplaatsen van wedstrijden en contacten met andere clubs en de KNVB inzake diverse organisatorische wedstrijdzaken. Al deze zaken (met name ook contacten met de KNVB) lopen altijd via de wedstrijdsecretaris.
De technische staf
De technische jeugdstaf (selectietrainers, keepertrainers en leiders selectieteams) vormen een functionele eenheid onder aansturing van het hoofd opleidingen op basis van het TOP.
Overige betrokkenen
Naast het Commissie Voetbal, leeftijdscoördinatoren, leiders, trainers en ouders van de jeugdteams, dragen nog vele anderen bij aan het plezier van onze jeugdspelers. Denk eens aan het kantinepersoneel, de materiaalvoorziening, kleding, EHBO en verzorging, de schoonmaakploegen, de accommodatiebeheerders , de scheidrechters en al die anderen die, vaak onzichtbaar, jeugdvoetbal mogelijk maken. Wees daarom altijd vriendelijk en respectvol tegen elkaar. Alleen door plezierige samenwerking kunnen we onze jeugd nu en in de toekomst laten genieten van dat mooie voetbalspel. Handleiding Kader Jeugd SV Schalkhaar
De jeugdleider
De functie
De jeugdleider:
- Is verantwoordelijk voor het team dat hij of zij leidt en, indien dit team ook door de leider getraind wordt, ook verantwoordelijk voor de training van het team (zie verder bij het hoofdstuk ‘De jeugdtrainer’).
- Kent deze handleiding, het TOP en handelt hier naar.
- Vertegenwoordigt het team bij alle gelegenheden, zoals uit- en thuiswedstrijden, toernooien, jeugdvergaderingen en overige activiteiten.
- Is in die rol het aanspreekpunt en het visitekaartje van het team en (bij uitwedstrijden en uittoernooien) van de vereniging en vervult daarmee een voorbeeldfunctie naar onder meer spelers, ouders, scheids- en grensrechters en spelers en vertegenwoordigers van de tegenstander.
- Onderhoudt zelf voldoende contact met de trainer, leeftijdscoördinator, de spelers en de ouders, waardoor een goede gang van zaken is geborgd en misverstanden zoveel mogelijk worden beperkt.
- Brengt tijdig de spelers op de hoogte van nieuwe of gewijzigde informatie en maakt binnen het team duidelijke afspraken over de communicatievorm (telefonisch, email, uitdelen van briefjes etc.).
- Is voor spelers en ouders eerste aanspreekpunt bij vragen, opmerkingen of klachten en gaat daar op correcte wijze mee om.
- Zorgt voor de organisatie van vervoer, corvee en wasbeurten, bij voorkeur via een duidelijk schema dat aan het begin van het seizoen wordt opgesteld en verspreid.
- Volgt bij trainingen, wedstrijden en toernooien de veldindeling en kleedkamerindeling altijd strikt op, wijzigingen vanuit het wedstrijdsecretariaat moeten de leidraad zijn.
- Ziet tijdens trainingsavonden, wedstrijddagen en bij toernooien er op toe dat de eigen kleedkamer opgeruimd en schoon wordt achter gelaten.
- Ziet er op toe dat spelers zich voor, tijdens en na een wedstrijd niet hinderlijk ophouden op en rond de velden, zeker niet als daar op dat moment wordt gevoetbald.
- Zorgt ervoor dat gebruikte reserveshirts tijdig en gewassen (door eigen team) weer worden ingeleverd, tenzij tijdens uitgifte anders afgesproken.
- Zorgt bij alle competitiewedstrijden (thuis én uit) voor het invullen van het digitale wedstrijdformulier.
- Zorgt voor het verstrekken van drinken in de rust of na de wedstrijd aan de tegenstander en aan het eigen team (t/m D-pupillen ranja, daarna thee).
- Meldt vóór de wedstrijd aan de bestuursdienst indien men, in plaats van tijdens de rust, liever na afloop van de wedstrijd ranja/thee wenst.
- Is verantwoordelijk voor een goed verloop van de wedstrijd en correct gedrag van spelers en ouders jegens de scheidsrechter en grensrechters en jegens spelers en begeleiding van de tegenstander.
- Meldt de wedstrijduitslag, het niet doorgaan van een wedstrijd, ernstige blessures of andere incidenten zoals wegsturen van spelers of het krijgen van gele c.q. rode kaarten, altijd direct na de wedstrijd bij het wedstrijdsecretariaat en aan de leeftijdscoördinator. Evt. disciplinaire maatregelen, zoals niet spelen, worden altijd in overleg met de trainer, de leeftijdscoördinator en/of de coördinator jeugd genomen.
- Ziet er op toe dat voor en tijdens (en bij uitwedstrijden ook na) een wedstrijd GEEN alcoholische dranken worden genuttigd. Voor (jeugd)spelers die de wettelijke toegestane leeftijd (18 jaar) nog niet bereikt hebben, geldt dit verbod ook na thuiswedstrijden. Voor hen die deze leeftijd wel bereikt hebben, geldt een ontmoedigingsbeleid. Dit geldt ook voor de begeleiding.
- Zorgt voor positief geschreven wedstrijdverslagen in het clubblad (GOAL) . TIP: laat de spelers bij toerbeurt zélf een verslag schrijven.
Het digitale wedstrijdformulier (DWF).
Voor de A t/m D-junioren wordt gewerkt met een Digitaal WedstrijdFormulier.
Het DWF is de vervanger van het papieren wedstrijdformulier. De aanvoerders/teamleiders vullen het DWF in en de scheidsrechter dient na afloop van de wedstrijd een akkoord te geven. Zes dagen voorafgaande aan de wedstrijd kunnen de formulieren al worden ingevuld.
Meer info hierover op: http://scheidsrechters.voetbal.nl/wedstrijdinfo/digitaal-wedstrijd-formulier.
Bij de E en F pupillen wordt het DWF niet gebruikt. De begeleiding van een team dient de uitslag van een (thuis)wedstrijd zo snel mogelijk door te geven aan het wedstrijdsecretariaat.
Wat verder belangrijk is om te weten
- Wedstrijdkleding wordt verstrekt door de vereniging aan alle teams. Uitgifte van de kleding loopt via de leeftijdscoördinator in samenspraak met de kledingcoördinator.
- Het team is als geheel verantwoordelijk voor de verstrekte kleding. Geadviseerd wordt om de broekjes en sokken op het individu uit te geven en de shirts teamgewijs te laten wassen. Stel hiertoe een wasschema op.
- Tel na iedere wedstrijd of alle shirts in de tas aanwezig zijn, voordat deze gewassen worden.
- Shirtreclame dan wel andere uitingen van reclame dienen via de kledingcoördinatoren te lopen. Een jeugdteam dat kampioen wordt, ontvangt van de vereniging iets te drinken. Er is in overleg mogelijk om met de “platte wagen” door het dorp te gaan. Aan het eind van het seizoen worden alle kampioenen in het zonnetje gezet op het kampioenenbal.
- Alle door een team zelf geplande activiteiten worden vooraf gemeld aan de leeftijdscoördinator. Uitsluitend na goedkeuring van de leeftijdscoördinator (en soms pas na akkoord van de commissie voetbal) kan men overgaan tot de daadwerkelijke organisatie. Het is derhalve niet toegestaan om, zonder expliciet akkoord van de wedstrijdsecretaris, zelf oefenwedstrijden of andere accommodatie/activiteiten te regelen.
- Bij uitwedstrijden:
- Wordt vooraf afgesproken wie het vervoer verzorgen en wie de route bepaalt. Deel eventueel een routebeschrijving uit of geef het adres voor de “Tomtom”.
- Wordt vooraf afgesproken hoe laat wordt vertrokken (denk aan voldoende reistijd)
- Wordt verzameld voor de kantine, zodat kan worden geteld of iedereen aanwezig is.
- Blijven de auto’s op de heen- en de terugweg bij elkaar (‘Samen uit, samen thuis’, maar ook een eis van de KNVB-verzekering, die alleen eventuele schade vergoedt bij teamvervoer).
- Aan het begin van het nieuwe seizoen krijg je een watertas met bidons en een sleutel van het ballenrek. Deze materialen horen bij het team en moeten aan het einde van het seizoen weer ingeleverd worden.
- Als een bal of watertas lek raakt wordt je verzocht dit te melden bij de mensen van de materiaalvoorziening, zodat zaken vervangen kunnen worden.
- Op voetbal.nl staat een competitie-indeling en een wedstrijdkalender. Aan de hand hiervan kun je voor het hele jaar een overzicht maken met belangrijke regels/afspraken en gegevens. Een voorbeeld hiervan wordt als bijlage bij deze handleiding gevoegd. Verspreid dit bij het begin van de competitie. Kijk daarbij goed op welke datum je moet beginnen.
- Dit schema is bestemd voor de spelers maar ook voor de ouders/verzorgers. Zorg dus voor tijdige en volledige communicatie binnen het team.
- Bij thuiswedstrijden kun je op het wedstrijdsecretariaat alle benodigde gegevens vinden. (veldnummer, kleedkamers voor je team en de tegenstanders). Ook liggen hier infosets voor de tegenstander, waarmee zij op de hoogte worden gesteld van de wijze waarop de gastheer, SV Schalkhaar, werkt.
Indien een kleedkamer dubbel bezet is, blijf dan met je team aan één kant. - Adviseer iedereen alles in hun tassen te stoppen om vermissing te voorkomen.
- Kostbaarheden zoals sieraden, mobiele telefoons en dergelijke NIET in de kleedkamer achterlaten. Er is altijd wel een ouder aanwezig om het één en ander te bewaren tot na de wedstrijd.
- Tegenwoordig zijn merkkleding en merkschoenen ook gewilde objecten om te stelen. Raad je spelers aan deze of thuis te laten, of mee te nemen naar het veld.
- Zoals algemeen bekend heeft SV Schalkhaar 3 kunstgrasvelden. Dit is bekend bij de KNVB en deze heeft het goedgekeurd voor competitiewedstrijden.
- SV Schalkhaar verbiedt het voetballen op schoenen met stalen of ijzeren noppen op de kunstgrasvelden.
- Alle verenigingen die bij SV Schalkhaar op kunstgras moeten voetballen worden vroegtijdig op de hoogte gebracht. Hierdoor worden problemen op de wedstrijddag voorkomen doordat teams dit toch graag vooraf hadden willen weten. Wanneer een tegenstander niet weet dat men op kunstgras moet spelen is dit dus een communicatiefout bij hun eigen vereniging en dus niet de fout van SV Schalkhaar! Een weigering door de tegenstander om te spelen op kunstgras dient vanwege het wedstrijdformulier direct, dus ter plekke, te worden gemeld aan de leeftijdscoördinator en leidt bij volharding automatisch tot winst voor Schalkhaar.
- De KNVB heeft besloten dat tuchtrechtelijke beslissingen (bv boete of schorsing) niet meer per brief aan een lid wordt gezonden, maar per e-mail. Dit betekent dat de vereniging op de hoogte dient te zijn van het actuele e-mailadres. Wijzigt dit laat het dan doorgeven aan de ledenadministratie. Hiermee worden onnodige extra schorsingen en/of boetes voorkomen.
- Een door de KNVB opgelegde boete wordt door de leider, respectievelijk de speler, zelf betaald. Deze boete wordt door de ledenadministratie ingehouden op grond van de machtiging die werd afgegeven voor automatische incasso van aan SV Schalkhaar verschuldigde betalingen.
Aanvullende informatie voor E- F- M pupillenleiders
Met name bij E- F- M pupillen geldt dat goed moet worden ingespeeld op wat de kinderen wel en niet kunnen. Zo zijn ze wél bewegelijk, snel afgeleid, altijd bezig en erg speels en kunnen ze nog níet stil staan, luisteren en complexe situaties overzien. Zeker voor beginnende voetballertjes is de bal hun grootste tegenstander. Dat gekke ding rolt alle kanten op! Houdt daar tijdens trainingen en wedstrijden rekening mee. Laat ze niet stil staan, doe alle oefeningen met een bal, geef ze de ruimte om hun eigen motoriek te ontwikkelen, stimuleer balgretigheid en individuele acties. Plezier en balcontrole zijn op dit moment het belangrijkste.
Na de wedstrijd worden er nog penalty´s genomen, voor velen is dit het hoogtepunt van de wedstrijd.
Leiders van M- F- en E pupillen hebben hun handen vol aan de verzorging van de voetballers in spe. Denk aan het strikken van veters, helpen met aankleden enz. enz.
Mededelingen over aanstaande wedstrijden of veranderingen ten aanzien van training of iets dergelijks moet je bij voorkeur altijd schriftelijk meedelen. Je kunt er niet van uitgaan dat deze jonge kinderen het allemaal onthouden wat u ze heeft verteld.
Vanaf de D-elftallen wordt er op een heel veld gespeeld en gaan alle regels gelden die ook voor senioren gelden. Met een aantal kleine aanpassingen.
De jeugdtrainer
De functie
De jeugdtrainer:
- Is verantwoordelijk voor de trainingen aan zijn of haar team.
- Kent deze handleiding en het TOP en handelt hier naar.
- Is tijdens trainingen het aanspreekpunt en tijdens trainingen, wedstrijden en toernooien het visitekaartje van het team en (bij uitwedstrijden en uittoernooien) van de vereniging en vervult daarmee een voorbeeldfunctie naar onder meer spelers, ouders, scheids- en grensrechters en spelers en vertegenwoordigers van de tegenstander.
- Onderhoudt zelf voldoende contact met de leider, leeftijdscoördinator, de spelers en de ouders, waardoor een goede communicatie is gewaarborgd en misverstanden zoveel mogelijk worden beperkt.
- Brengt tijdig de spelers op de hoogte van nieuwe of gewijzigde informatie (zoals trainingsschema) en maakt binnen het team duidelijke afspraken over de communicatievorm (telefonisch, e-mail, uitdelen van briefjes etc.).
- Is voor spelers en ouders eerste aanspreekpunt bij voetbaltechnische vragen, opmerkingen of klachten en gaat daar op correcte wijze mee om.
- Volgt de trainingstijden, veldindeling en kleedkamerindeling strikt op.
- Ziet er op toe dat de kleedkamer opgeruimd en schoon wordt achter gelaten.
- Ziet er op toe dat spelers zich voor, tijdens en na een training niet hinderlijk ophouden op en rond de velden, zeker niet als daar op dat moment door anderen wordt getraind.
- Meldt incidenten tijdens trainingen altijd aan de leeftijdscoördinator en de leider. Evt. disciplinaire maatregelen, zoals niet spelen, worden altijd in overleg met de leider, leeftijdscoördinator en/of coördinator jeugd genomen.
- Is ten aanzien van de inhoud van de trainingen verantwoording verschuldigd aan Hoofd Opleidingen als het gaat om de selectieteams en aan de leeftijdscoördinator in geval van breedtesport teams.
- Heeft recht op ondersteuning van Hoofd Opleidingen.
- Neemt zelf het initiatief om vragen te stellen of hulp te krijgen bij het voorbereiden of uitvoeren van een training.
Wat verder belangrijk is om te weten
Vragen en opmerkingen ten aanzien van het technische aspect van de training worden bij voorkeur gemeld aan Hoofd Opleidingen. Daardoor kunnen we van elkaar leren en kan het technisch beleid zonodig worden bijgesteld. Hoofd Opleidingen verstrekt op verzoek oefenstof voor trainingen.
Aan het begin van het nieuwe seizoen wordt een trainingsschema opgesteld met waar, wanneer en hoe laat er getraind kan worden. Teams krijgen hierbij een trainingsveld (of gedeelte) en kleedkamer toegewezen. Men dient zich te allen tijde aan deze indeling te houden, anders wordt het al snel een chaos op de velden! Indien u op welk gebied dan ook veranderingen wenst, overleg dit eerst met de coördinator techniek.
Voor en na het trainen verdient het aanbeveling de aanwezige ballen te tellen. Indien je ballen mist dan moet het gehele team helpen zoeken! TIP: als een speler tijdens de training een bal ver weg schiet, gaat hij of zij deze DIRECT weer ophalen. Zo voorkomen we dat er ballen zoek raken en dit tot extra kosten leidt voor de vereniging. Lees ook de instructiekaart materialen goed door.
Neem je materiaal over van een trainer of geeft je jouw materiaal door aan een trainer die na je traint, overtuig jezelf er dan van of alles compleet is.
Trainingshesjes worden aan het begin van het seizoen per team aan de trainers gegeven. Deze hesjes moeten aan het einde van het seizoen heel en schoon ingeleverd worden.
Na afloop van het douchen controleer je of de kleedkamer schoon achtergelaten wordt. Zonodig spreek je het team er op aan en laat je de kleedkamer alsnog opruimen en schoonmaken.
Aanvullende informatie voor trainers van E- en F-pupillen
Deze trainers zullen zeker bij de eerstejaars spelers heel veel spelenderwijs moeten uitleggen en herhalen. Denk eraan dat je bij deze leeftijdsgroep de oefeningen eenvoudig en kort houdt. Op deze leeftijd kunnen de kinderen nog maar kort hun aandacht ergens op vestigen. Ze willen niet luisteren, maar doen.
Geef ze die kans! Doe regelmatig oefeningen waarbij iedere speler een bal heeft. Houdt ze constant in beweging. Bij SV Schalkhaar is voldoende oefenstof aanwezig voor alle leeftijden, voor alle niveaus en alle moeilijkheidsgraden. Vraag anders Hoofd Opleidingen om advies.
Overige informatie
Algemeen
Voor een goede gang van zaken van ons ‘huishouden’ bestaan regels. De regels (procedures) en de informaties vind je op onze website www.svschalkhaar.nl
Wij vragen vooral ook aandacht voor de procedures die gaan over:
- Gedragscodes voor spelers, ouders en trainers/leiders;
- Protocol ongewenst gedrag;
- Technisch Opleidings Plan;
- Sportiviteitsbeleid;
- Gebruik accommodatie;
- Gebruik kunstgrasvelden;
- Instructiekaart materialen;
- Kledingvoorschrift;
- Voorwaarden lidmaatschap en contributie;
Afgelastingen
Bij algehele afgelasting zie:
Teletekst NOS pagina 603, zaterdag voetbal, jeugd afdeling Oost of http://www.knvb.nl
Blessures
Tijdens wedstrijden of trainingen kunnen zich blessures voordoen. Vaak is even bijkomen en ‘de spons’ voldoende om de speler weer op de been te helpen. Vraag de speler altijd om zélf het getroffen lichaamsdeel te bewegen c.q. te belasten. Ga in geen geval duwen, trekken of draaien aan armen en benen als de speler protesteert, daardoor kan eventuele schade verergeren. Op de zaterdagen zijn er steeds twee EHBO’ers op ons sportcomplex aanwezig. Maak daar gebruik van.
Op de avonden dat de hoofdselectie van SV Schalkhaar traint (dinsdag en donderdag) en op de vrijdagavond kan er hulp en advies gevraagd worden aan de aanwezige verzorger(s).
In de gang van de kleedkamers, tegenover de ruimte van de verzorging, hangt een AED-apparaat.
Douchen
Douchen na trainen of een wedstrijd is ALTIJD verplicht. Het is aan te bevelen / verplicht om badslippers mee te nemen. Je kunt je voorstellen dat er met 11 paar voetbalschoenen voldoende zand en gras te vinden is op de kleedkamervloer. Maak altijd eerst je schoenen schoon aan de daarvoor bestemde borstels. Laat de doucheruimtes altijd netjes achter.
Informatie
Via de volgende adressen is er veel relevante informatie te verkrijgen: www.knvb.nl of www.voetbal.nl en natuurlijk: www.svschalkhaar.nl
Invallerbepalingen
- In het gehele juniorenvoetbal zijn maximaal vijf invallers per wedstrijd toegestaan
- In het pupillenvoetbal wordt het doorlopend wisselen toegestaan. (Dit betekent dat het aantal door te wisselen spelers en het aantal malen dat men doorwisselt onbeperkt is).
Kunstgrasvelden
Wij hebben drie kunstgrasvelden. De levensduur van kunstgrasvelden wordt in belangrijke mate bepaald door hygiëne en uiteraard ook door correct gebruik. Daarom zijn er gebruiksregels opgesteld
Ledenadministratie
De procedure voor het aan- en afmelden van leden is als volgt: een nieuwe speler moet altijd doorverwezen worden naar de leeftijdscoördinator of de ledenadministrateur.
Opzegging van het lidmaatschap kan NIET via de leider of trainer gebeuren, maar (uitsluitend schriftelijk) bij de ledenadministratie. Ouders of leiders die een speler af willen melden worden dan ook altijd doorverwezen naar de ledenadministratie.
Meisjes – gemengde teams
Het komt regelmatig voor dat er in een team één of meerdere meisjes voetballen. Ook zien we steeds vaker meisjes bij de tegenstanders verschijnen. SV Schalkhaar tracht zoveel mogelijk deze dames in een kleedkamer of een van de scheidsrechterruimtes te plaatsen. Er is over het algemeen wel een moeder aanwezig die even een oogje in het zeil wil houden. Overleg deze situatie met de dienstdoende functionaris van het wedstrijdsecretariaat, of indien nodig met de coördinator.
Oefenwedstrijden
Wanneer je graag met je team een oefenwedstrijd wilt spelen overleg dit dan met de wedstrijdsecretaris. Dit geldt voor oefenwedstrijden tegen andere teams van SV Schalkhaar, maar ook voor teams van andere verenigingen.
Ongewenst gedrag
Mocht iemand met ongewenst gedrag geconfronteerd worden dan kan er contact worden opgenomen met de vertrouwenscommissie/vertrouwenspersonen van SV Schalkhaar. Zij ondersteunen met onafhankelijk advies. Zie onze website voor de contactgegevens.
Post
Post tussen leiders, trainers en coördinator kan geschieden via e-mail. Lees dus daarom regelmatig je mail!
Reserveshirts
Indien naar het oordeel van de scheidsrechter de wedstrijdkleding van beide partijen te weinig verschilt, dient de thuisspelende club te zorgen voor reserveshirts. Deze kunnen worden verkregen bij het wedstrijdsecretariaat. Wees hier zelf voor de wedstrijd alert op, dit voorkomt vertraging en irritatie.
Routebeschrijvingen
Via de website van de desbetreffende vereniging zijn er diverse routebeschrijvingen van verenigingen te vinden. Of kijk even op www.voetbal.nl
Sancties
Sancties aan spelers, bijvoorbeeld als gevolg van gedrag of niet opkomen bij trainingen of wedstrijden, mogen alleen genomen worden door de trainer en leiders in overleg met, in eerste instantie, de leeftijdscoördinator en/of de coördinator jeugd van de Commissie Voetbal. Leiders en trainers kunnen spelers dus wel op hun gedrag aanspreken, maar zelf geen disciplinaire maatregelen opleggen.
Scheenbeschermers
Naast het dragen van het SV Schalkhaar tenue en goed schoeisel is het verplicht scheenbeschermers te dragen. De scheidsrechters worden verzocht voor de wedstrijd één en ander te inspecteren.
Geen scheenbeschermers = niet spelen! Geldt ook voor de trainingen!!
Schoonhouden van de kleedkamers
De leiders, trainers en het elftal dienen er zorg voor te dragen dat de kleedkamers na training of wedstrijd altijd schoon worden achtergelaten. Dit geldt uiteraard ook voor uitwedstrijden.
Controleer bij thuiswedstrijden ook de kleedkamer van de tegenpartij. Na controle van de kleedkamer brengt je lege flessen, dienbladen e.d. naar de kantine en evt. achtergebleven kleding naar het wedstrijdsecretariaat.
Slecht weer
Met name in de winterperiode kan het weer zo slecht zijn dat de trainer besluit om niet te trainen.
Bel de spelers tijdig af. Het kan ook voorkomen dat het bestuur besluit dat er niet getraind kan worden op een of meerdere velden. Dit wordt uiteraard tijdig doorgegeven. Je wordt dan ook verzocht hier begrip voor te hebben. Immers afspraak is afspraak!
Uitslagen
Schalkhaar houdt de uitslagen van alle jeugdwedstrijden bij en publiceert deze zo snel mogelijk op de eigen website en geeft ze door aan de KNVB-website. Daarbij zijn wij afhankelijk van uw opgave. Geef daarom vooral bij uitwedstrijden de uitslag zo snel mogelijk even door aan het wedstrijdsecretariaat, dan wordt ook van uw team de uitslag vermeld.
Uitwedstrijden
Ook bij SV Schalkhaar geldt: Samen uit, samen thuis!
Je dient alle chauffeurs te laten weten dat er achter elkaar aan gereden dient te worden. Ook wanneer iedereen de verenigingen en/of de velden weet te vinden! Je kunt je voorstellen dat er altijd situaties zijn waarbij het van groot belang is om de hele groep samen te houden. Alleen als je gezamenlijk reist wordt je als voetbalteam van SV Schalkhaar gezien en pas dan geldt de door SV Schalkhaar bij de KNVB afgesloten verzekering. Maak ook goede afspraken met je spelers dat zij de terugreis in dezelfde auto plaatsnemen als op de heenreis. Let op dat je dus tegelijkertijd ook weer huiswaarts keert, alleen op deze manier weet je zeker dat alle voetballers weer mee naar huis gaan.
Vergaderingen
Regelmatig is er per leeftijdscategorie een overleg tussen de leiders, trainers en leeftijdscoördinator. Vaste agendapunten zijn hier de mededelingen vanuit het hoofdbestuur, de Commissie Voetbal en de stand van zaken binnen de verschillende teams. Schroom niet om zelf onderwerpen aan te dragen. .
Deze vergadering moet bij voorkeur door minimaal één persoon per team bezocht worden. Vanzelfsprekend bel je tijdig af indien je niet aanwezig kunt zijn.
Wedstrijdduur en teamgrootte
A 2 x 45 minuten, teamgrootte 11
B 2 x 40 minuten, teamgrootte 11
C 2 x 35 minuten, teamgrootte 11
D 2 x 30 minuten, teamgrootte 11
E 2 x 25 minuten, teamgrootte 7
F 2 x 20 minuten, teamgrootte 7
Winterprogramma
De wedstrijdsecretaris is verantwoordelijk voor het eventueel vaststellen van een wedstrijdprogramma gedurende de winterstop in overleg met de leiders en trainers. Er kan ook gekozen worden voor niet-(buiten)voetbal activiteit (zwemmen, zaalvoetbal, etc). Zorg er als leiders en trainers voor dat je hiervan tijdig op de hoogte bent, je krijgt er vast vragen over Wisselen
Bij niet-selectie teams hebben alle spelers recht op evenveel speeltijd. Daarom wordt er in principe altijd per toerbeurt gewisseld. Indien een leider of trainer hier in het belang van het team een keer van afwijkt, dan dient te worden geborgd dat de betreffende speler daarna langer op de volgende wisselbeurt kan wachten en dus na enkele wedstrijden weer in de pas loopt met de rest van het team. Vaste wissels of meer wisselbeurten voor zwakkere spelers zijn bij niet-selectieteams niet in het belang van het plezier voor iedereen en daarom niet toegestaan.
Bijlage
Overzicht/schema regels/afspraken, rijden, wassen en corvee
SV SCHALKHAAR, TEAM ……….
AFSPRAKEN KOMEND SEIZOEN:
(doorhalen/aanpassen hetgeen niet van toepassing is)
- We hebben 1 sponsor voor ons team. Dat is ………… Via deze sponsor krijgt elke speler een trainingspak, tas, polo en inloopshirt. Shirt/broekje/kousen krijg je automatisch als spelend lid van SV Schalkhaar.
- Voor het goed onderhouden van de ter beschikking gestelde spullen ben je zelf verantwoordelijk. Maak je zaken kapot of kwijt, meldt dat dan direct!
- Wassen gaat bij toerbeurt. Als je een wasbeurt hebt, was je de shirts. Iedereen zal een aantal keren aan de beurt zijn (zie: wasrooster). Een broekje en een paar kousen houd je zelf en onderhoud je goed.
- SPORTIVITEIT staat bij ons hoog in het vaandel. Wij verwachten (eisen) van jullie een normale houding tegenover scheidsrechters, grensrechters, publiek… kortom: tegenover iedereen.
- Vanaf het moment dat je de kleedkamer ingaat (bij de wedstrijden), tot het moment dat je gedoucht hebt, blijf je bij het team. Het is nadrukkelijk niet de bedoeling om voor de wedstrijd, tijdens de warming-up of wisselbeurt weg te lopen naar bijvoorbeeld vrienden, vriendinnen of ouders.
- Douchen is na wedstrijden en trainingen verplicht. Badslippers raden wij aan.
- Een overzicht van wedstrijden, wasrooster, rijrooster en corveerooster zijn bijgevoegd.
- HOUD HET RIJROOSTER GOED IN DE GATEN. ALS SPELER EN OUDER BEN JE HIER GEZAMENLIJK VERANTWOORDELIJK VOOR!!
- Na de training worden de ballen en andere spullen door 2 spelers opgeruimd (corvee).
- De twee spelers met corvee zorgen er voor dat de kleedkamer bij (uit)wedstrijden en trainingen netjes wordt achtergelaten.
- Afzeggen dient zo spoedig mogelijk te gebeuren bij ……….. (voor de wedstrijden en trainingen). Dus: zodra je het weet!
- Heb je je niet afgemeld voor een training of wedstrijd dan sta je (in principe) de eerstvolgende wedstrijd wissel. Weet je niet hoe laat je aanwezig moet zijn?
- Onderneem dan eigen initiatief om dat te weten te komen.
- Natuurlijk zijn er altijd situaties te bedenken waardoor je een training/wedstrijd moet missen. We gaan er vanuit dat dit bijna nooit voorkomt. Na een verjaardag van de buurvrouw kun je ook na de training of wedstrijd nog toe.
- Scheenbeschermers zijn bij wedstrijden en trainingen verplicht!!
- Zonder toestemming van jouw eigen begeleiding is het ABSOLUUT NIET toegestaan om met een ander team mee te voetballen of te trainen.
- Het kan voorkomen dat je met een ander team mee moet doen. Soms wordt, in het belang van de club, een beroep op je gedaan. Dit gaat echter altijd in overleg met de begeleiding.
- Kom je zonder een goede reden te laat op een wedstrijd of training dan sta je in principe wissel.
- Tijdens wedstrijddagen dien je al je benodigde materialen/kleding bij je te hebben.
- Wees kritisch op je zelf en daarna pas op anderen.
- Het teambelang gaat voor je eigen belang.
- Een team ben je met en voor elkaar.
- De trainingstijden zijn op maandag van 19.45 tot 21.00 (kleedkamer 7, veld 4A) en donderdag van 18.45 tot 20.15 (kleedkamer 1, veld 1B). Zorg dat je een kwartier van te voren omgekleed klaar staat voor de training.
Al met al veel regels. Maar de meeste zijn logisch.
Wij gaan er een sportief, succesvol en bovenal gezellig seizoen van maken!.
Onderstaand vinden jullie de instructies voor het wassen, rijden en de corveedienst. voor de eerste helft van het seizoen.
REGELS WASSEN:
- Bij ons worden shirts per toerbeurt gewassen.
- Het kan zijn dat er extra wasbeurten zijn ingevuld. Deze worden gebruikt voor bijvoorbeeld oefenwedstrijden/ toernooien etc.
- Soms zul je vlak achter elkaar moeten wassen, daarna hoef je een tijd niet meer!
- Geef a.u.b door als je dingen mist!
- Let goed op de wasinstructies in de wastas!
- U rijdt bij de aangegeven wedstrijden. Ook als wedstrijden worden afgelast, houdt u dezelfde wedstrijd.
- We gaan er van uit dat er, buiten de chauffeur, minimaal drie personen (leiders/spelers) mee kunnen per auto.
- Als u niet kunt, ruil dan zelf en geef deze ruil even door aan …….
- Natuurlijk bent u ook van harte welkom om mee te gaan als u niet hoeft te rijden!
- De tijden zijn de (voorlopige) tijden waarop de uitwedstrijden beginnen. De definitieve tijd van vertrek voor de competitiewedstrijden hoort u nog.
- Spullen meenemen van/naar het veld.
- Spullen die achterblijven in de kleedkamer meenemen.
- Kleedkamer na training/wedstrijden netjes achterlaten (ook bij uitwedstrijden).
- Als je niet kan, ruil dan met iemand of overleg even met je medecorveedienst.
- Soms heb je 2 keer snel achter elkaar corvee, daarna ben je dan echter weer een hele tijd niet aan de beurt.